Vruchtgebruik in uw testament: gaat het verdwijnen?
- Erfrecht.info
- 8 jul
- 2 minuten om te lezen
Veel mensen hebben in hun testament iets geregeld over vruchtgebruik. Dat is slim, want het kan erfbelasting besparen. Maar door nieuwe regels kan dat voordeel straks flink minder worden.
Wat is vruchtgebruik?
Stel, iemand overlijdt. In veel testamenten staat dan dat de langstlevende partner vruchtgebruik krijgt. Dat betekent dat de partner het huis mag blijven gebruiken of inkomsten mag krijgen uit het vermogen, zoals rente of dividend. De kinderen zijn wel alvast de āeigenaren op papierā, maar krijgen het pas echt als ook de langstlevende overlijdt.
Tot nu toe was dit fiscaal heel voordelig. Dankzij speciale regels betaalden kinderen vaak veel minder erfbelasting over hun deel van de erfenis. Hoe dat werkt, leggen we uit aan de hand van een voorbeeld.
Hoe werkt de belastingbesparing nu?
Als een kind een deel van de erfenis erft, krijgt het eigenlijk een soort tegoedbon. Die kan het kind pas āinnenā als de langstlevende ouder ook overlijdt. Die tegoedbon is op papier vaak minder waard, omdat de langstlevende het geld nog kan opmaken en het kind niet zeker weet wat er straks nog over is.
Daarom rekent de Belastingdienst met een korting. Hoe hoog die korting is, hangt af van de leeftijd van de langstlevende partner en van een vaste rekenrente van 6%. Zo kon een kind bijvoorbeeld maar belasting hoeven betalen over 40% van zijn erfdeel, in plaats van over het volle bedrag.
Wat gaat er veranderen?
De overheid wil deze regeling versoberen. De rekenrente gaat waarschijnlijk omlaag van 6% naar 1%. Daardoor wordt de korting veel kleiner. In ons voorbeeld zou het kind straks misschien over 90% van zijn erfdeel belasting moeten betalen in plaats van over 40%. Dat kan tienduizenden euroās schelen aan erfbelasting.
Ook speelt mee dat we steeds ouder worden. Hoe ouder de langstlevende partner is, hoe kleiner de korting sowieso al uitvalt. Dat kan de belasting nog verder verhogen.
Wat kunt u doen?
Hebt u een vruchtgebruik in uw testament staan? Dan is het verstandig om dat nu al te laten controleren. Misschien zijn er betere manieren om erfbelasting te besparen, bijvoorbeeld met een āfiscaal keuze combi-testamentā. Dat is een flexibel testament waarin vruchtgebruik slechts ƩƩn van de vele opties is. Zo kunt u straks de beste keuze maken als de regels echt veranderen.
Wilt u weten of uw testament nog goed bij de nieuwe regels past? Kom naar een van onze lezingen en plan een afspraak met een expert.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Zo voorkomt u verrassingen voor uzelf en uw erfgenamen.
Comments