Omroep Max, programma Meldpunt, aflevering "Maak een testament op!"
- Erfrecht.info
- 21 mrt
- 2 minuten om te lezen

Waarom een testament (en levenstestament) zo belangrijk is – zeker bij samengestelde gezinnen
In een aflevering van Meldpunt, het consumentenprogramma van Omroep MAX, werd op heldere wijze uitgelegd waarom het ontbreken van een testament kan leiden tot grote problemen. In deze aflevering uit 2023, maar nog steeds bijzonder actueel, spreekt presentatrice Elles de Bruin met Tim Fluitman (voorzitter van de Vereniging Erfrecht Advocaten) en Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken (D66). Zij gaan in op de steeds complexere situaties rondom erfenissen, zeker bij samengestelde gezinnen en wanneer er sprake is van verstoorde familieverhoudingen.
▶ Bekijk hier de aflevering:Aflevering Meldpunt – Problemen bij erfenissen zonder testament
De kern van de boodschap? Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn en hoe de verdeling plaatsvindt. Maar de wettelijke regels sluiten lang niet altijd aan bij de persoonlijke situatie of wensen. Zeker bij samengestelde gezinnen (bijvoorbeeld met kinderen uit eerdere relaties) kan dit leiden tot onverwachte gevolgen. Bijvoorbeeld dat stiefkinderen niets erven, of dat kinderen uit een eerdere relatie ineens mede-eigenaar worden van het huis waarin de nieuwe partner woont.
Ook de rol van het levenstestament werd benoemd: een document waarin u regelt wie namens u beslissingen mag nemen als u dat zelf niet meer kunt. Denk aan financiële zaken, medische beslissingen of de verkoop van een woning. Zonder zo’n document kunnen naasten geen actie ondernemen, met alle gevolgen van dien.
Onze aanpak: laagdrempelig informeren en begeleiden
Om te voorkomen dat families worden geconfronteerd met ingewikkelde en emotionele afwikkelingen, organiseren wij door het hele land gratis informatieve lezingen over erfrecht, testamenten en levenstestamenten. Dit doen wij in samenwerking met lokale notariskantoren, goede doelen, uitvaartorganisaties en pensioenorganisaties.
Tijdens deze bijeenkomsten krijgt u op een begrijpelijke manier uitleg over hoe u uw nalatenschap goed kunt regelen. U krijgt de kans om vragen te stellen en desgewenst kunnen wij u ook begeleiden of doorverwijzen naar een notaris bij u in de buurt.
Let op: een testament of levenstestament moet altijd worden opgesteld en ondertekend bij een notaris, waarna het wordt geregistreerd in het Centraal Testamentenregister of het Centraal Levenstestamentenregister.
Wilt u meer grip op uw nalatenschap?
Of u nu vermogen heeft of juist niet, kinderen uit meerdere relaties, of simpelweg wilt voorkomen dat uw naasten voor verrassingen komen te staan: het is verstandig om uw zaken goed vast te leggen.
Kom naar een van onze gratis lezingen of neem contact met ons op voor meer informatie. Samen zorgen we ervoor dat u én uw dierbaren met een gerust hart vooruit kunnen kijken.
Comentários